Yona

Verslaafd is een heel groot woord. Zeker als het gaat om beeldschermgebruik. Maar in veel gezinnen valt dit woord wel eens. Bijvoorbeeld als iemand tijdens een goed gesprek toch nog snel even op een telefoon kijkt. Ongemerkt is de telefoon of de laptop een steeds grotere plek gaan opeisen, zeker tijdens de lockdowns.

Goede gesprekken hierover kunnen helpen.  Maar als het om een mobieltje gaat, dan is een app vaak een praktische oplossing. De app Yona kan jongeren helpen om precies zoveel online te zijn als ze vooraf zelf hebben gepland. Als je nieuwsgierig bent kijk dan op https://yona.nu/

Meer achtergrond informatie

Jacob Schouten uit Elst heeft samen met Yona gezorgd voor een prachtig artikel met achtergrondinformatie over Yona.

Samen mediaverslaving doorbreken

Als gamen belangrijker wordt dan je leven in de echte wereld, is het geen spelletje meer. Datzelfde geldt voor het zwerven op een social mediaplatform. Voor veel jongeren is de verleiding om eindeloos online te zijn groot. Rhenense kerken willen jongeren helpen om verslavingen te doorbreken. Zodat ze weer ruimte in hun hoofd krijgen voor het echte leven.

Eindeloos online

Nogal wat jongeren zijn uren per dag te vinden in de onlinewereld. Voor hen vormt het een verlengstuk van de echte wereld. Velen zijn niet in staat om zichzelf te begrenzen. Wat gevolgen heeft voor sociale contacten, lichamelijk welbevinden en schoolresultaten. Voortdurend online zijn heeft een prijs.

Uitblinkcultuur

De boodschap van onze samenleving is volgens prof. dr. Hanneke Schaap-Jonker dat ‘je het zelf moet maken en dat je je eigen succes bent.’ Zij noemt dit een uitblinkcultuur. ‘Je slaagt of faalt, je hoort erbij of niet.’ In een uitblinkcultuur waarin je het zelf moet zien te maken, is het niet vreemd dat je verslaafd raakt aan online contact. Want daar kun je uitblinken, shinen en bevestiging ontvangen. Maar ook jongeren die deze behoefte minder hebben, blijken in de praktijk veel meer online te communiceren dan men zelf graag wil. Verslavend gedrag sluipt langzaam je leven binnen, maar zie het er maar eens uit te krijgen. Dat valt niet mee. Mits je oog krijgt voor een leefstijl waarbij je minder afhankelijk bent van onlinegedrag. Het is belangrijk dat jongeren leren ontdekken dat ze van waarde zijn, ook zonder een online-ster te zijn.

 Begrenzen

Cal Newport (Georgetown University) pleit voor een digitaal minimalistisch leven. Wat dat is? Minimaal digitaal. Dus niet te veel online. Volgens hem levert dat een beter leven op. Hij adviseert om een periode van dertig dagen afstand te doen van je favoriete apps. Behalve dat wat noodzakelijk is. Hij noemt dat ‘opruimen’. Tijdens de dertig dagen die volgen merk je dat je gewoontegedrag verandert. Newport adviseert om tijdens deze periode te bedenken welke apps je echt nodig hebt of wilt gebruiken. Hij deed een proef met honderden gebruikers. Velen veranderden daardoor definitief in hun online levensstijl. Die dertig dagen zijn nodig om je gewoontegedrag te doorbreken. Even helemaal vrij, om nieuwe keuzes te maken. Probeer het eens!

 Samen

De Yona Foundation investeert samen met kerken, opvoeders en jongeren in een gezonde onlinelifestyle. Waarbij we samen in de spiegel kijken en leren verlangen naar meer offline leven.